Curiozitati și informații despre vulturi. 🦅

Despre Vulturi

Scurte informații despre vulturi

  • Durata vieții: între 11 și 47 de ani; depinde de specie;
  • Numărul de ouă depuse: 1 până la 3, în funcție de specie
  • Perioada de incubație: 38 până la 68 de zile, în funcție de specie
  • Vârsta de zbor: între 2 și 6 luni
  • Vârsta de maturitate: între 1 și 8 ani, în funcție de specie
  • Unde traieste: Desert, savanna, pasuni de langa ape, munti
  • Dieta: Carnivore
  • Clasa: Aves
  • Nume stiintific: Aegypius Monachus
  • Ce mananca: Sobolani, capre, caprioare, iepuri
  • Pradatori: Serpi, pisici salbatice
  • Înălțime: Cel mai mare – grifonul himalayan Gyps himalayensis, până la 1,5 metri; cel mai mic – vulturul de palmier Gypohierax angolensis, 60 centimetri.
  • Greutate: cel mai greu – condorul andin Vultur gryphus, până la 15 kilograme; cel mai ușor – vulturul de palmier cu nuci, până la 1,7 kilograme.

Curiozități despre vulturi

  • Exista 23 de specii de vulturi in intreaga lume, fiecare continent avand cel putin o specie, cu exceptia Australiei si Antarcticii.
  • Mananca cadavre atat de putrezite incat alte animale s-ar imbolnavi de la ele. Insa vulturii sunt in perfecta siguranta cu aceasta alimentatie, datorita acidului din stomac care poate fi comparat cu acidul de baterie.
  • Majoritatea au capul si gatul gol, pentru ca bacteriile din hoituri sa nu se infiltreze in pene si sa ii imbolnaveasca.
  • Poate fi vazut rar de catre oameni, deoarece isi face cuiburi pe stanci sau in munti la mari altitudini.
  • Atunci când un vultur este supărat, capul său devine roșu și pare că se înroșește.
  • O bandă de 100 de vulturi africani cu spatele alb poate despuia o carcasă de 50 de kilograme (110 livre) în 3 minute.
  • Cuibul este „renovat” an de an de catre parinti, cu scopul de a-l face din ce in ce mai rezistent, ajungand sa aiba uneori chiar si 2 metri in diametru.
  • Isi pot zari prada chiar si de la 2 km departare.
  • Pot zbura si 300 de km fara oprire cu o viteza ce atinge uneori 180 km/h.
  • Vulturul de Filipine numara azi doar 250 de membri maturi. Acestia traiesc intre 30 si 60 de ani.
  • Acestia, in ciuda vorbelor, nu ataca animalele sanatoase, ci doar pe cele bolnave, suferinde.
  • Urineaza pe propriile picioare pentru a se racori pe timp de vara si totodata pentru a ucide bacteriile si parazitii.
  • Condorul Andin, intalnit in America de Sud, are cea mai mare anvergura a aripilor dintre toate speciile de vulturi, atingand lungimea de 3,5 metri cand isi intinde aripile.
  • Cand sunt urmariti de pradatori, vulturii vomita pentru a-si usura greutatea corpului si astfel pot zbura mai repede.
  • Vulturii Egipteni folosesc pietre pentru a sparge ouale de strut.
  • Vulturii bărboși au un acid gastric mai caustic decât acidul de baterie, pentru a-i ajuta să digere oasele.

Despre cele două grupări de vulturi

Poate că nu sunt cele mai frumoase păsări de pradă, dar lumea ar fi un loc mai urât mirositor fără vulturi!

Toți vulturii au o anvergură mare a aripilor, ceea ce le permite să se înalțe în aer pentru perioade lungi de timp fără să agite nici măcar o pană, în timp ce caută carcase pe care să le mănânce. Toți au un cioc ascuțit și cârligat pentru a sfâșia carnea.

Vulturii sunt mari în comparație cu alte păsări. Capul și gâtul lor chel au un scop util, permițându-le vulturilor să se ferească de infecții și pene încâlcite atunci când mănâncă carne în descompunere.

Un sistem imunitar puternic le permite vulturilor să mănânce carne în putrefacție și posibil infectată fără să se îmbolnăvească.

Aceste păsări neobișnuite sunt împărțite în două grupuri: vulturii din Lumea Nouă, care provin din America de Nord, Centrală și de Sud; și vulturii din Lumea Veche, care trăiesc în Africa, Asia și Europa.

Despre vulturii din Lumea Nouă

Vultur din Lumea Nouă

Vultur din Lumea Nouă – Curiozitati si informatii despre vulturi.

Vulturii din Lumea Nouă au un cap chel distinctiv, o adaptare care ajută la reducerea riscurilor de îmbolnăvire, deoarece bacteriile ar putea rămâne în pene, în timp ce capul și gâtul chel pot fi dezinfectate de razele soarelui.

Vulturii din Lumea Nouă au nările lungi și orizontale, cu un spațiu între ele. Nu au o cutie vocală, așa că nu pot scoate niciun sunet, cu excepția șuierăturilor și a grohăiturilor.

Vulturii din Lumea Nouă nu construiesc cuiburi; în schimb, își depun ouăle în găuri pe suprafețe stâncoase înalte sau în cavități de copaci.

Câteva exemple de vulturi din Lumea Nouă sunt vulturii curcan, vulturii negri, vulturii regali, condorii din California și condorii andini.

Despre cei din Lumea Veche

Vultur din Lumea Veche

Vultur din Lumea Veche

Vulturii din Lumea Veche seamănă cu rudele lor vulturul și șoimul. Au gheare mari și apucătoare, o cutie vocală cu care vocalizează și își construiesc cuiburi din bețe pe platforme stâncoase sau în copaci.

De asemenea, vulturii din Lumea Veche există de mai mult timp decât vulturii din Lumea Nouă. Au picioare mai puternice decât vulturii din Lumea Nouă, care au picioare care nu sunt concepute pentru a apuca, aripi mari și largi care le permit să rămână în aer cea mai mare parte a zilei și un cioc mare și puternic cu vârful în formă de cârlig.

Alte exemple de vulturi din Lumea Veche sunt vulturii himalayeni, egipteni, cu glugă, negri indieni, vulturii de nuci de palmier și grifonii egipteni sau eurasiatici.

Deși vulturii din Lumea Nouă nu pot scoate decât sunete de șuierat și grohăit, vulturii din Lumea Veche pot fi destul de vocali atunci când se hrănesc cu o carcasă, scoțând o mulțime de grohăituri, croncănituri, țipete și pălăvrăgeli.

Vulturii cu spatele alb croncănesc în mod lamentabil sau guiță ca niște porci în timpul mesei.

Vulturii bărboși țipă în timp ce se rostogolesc și se răsucesc în zbor în timpul curtării.

Nu multe tipuri de animale sălbatice amenință vulturii. Acoperiți cum sunt de bacterii, aceștia ar îmbolnăvi majoritatea prădătorilor dacă ar fi mâncați.

Alți necrofagi pot amenința vulturii, în principal pentru a obține un acces mai bun la o carcasă comună.

Vulturii au tendința de a se înfrupta, adesea până la punctul de a nu mai putea zbura. Dacă se simt deranjați în timp ce stau în picioare pentru a-și digera mâncarea, pur și simplu regurgitează pentru a-și ușura sarcina și zboară.

Vulturii în diferite culturi

Curiozitati si informații despre vulturi

Zeița Nekhbet, sub forma sa de vultur sacru, întinzându-și aripile în semn de protecție și ținând în mână inelul „shen” (simbolul protecției veșnice); sub ea, zeul Horus sub forma sa de șoim sacru.
Detaliu din Capela Albă a regelui Sesostri I (cca. 1961-1917 î.Hr.) de la „Ipet-Sut” („Karnak”), incinta extrem de sacră a zeului Amon-Ra de la „Uaset”-Teba.

Mulți oameni privesc vulturul ca pe un semn al morții, dar unele culturi admiră aceste păsări.

Egiptenii antici au legat grifonul egiptean de zeița lor Nekhbet, gardianul mamelor și al copiilor.

Imagini cu grifoni se găsesc în picturile și desenele egiptene timpurii și chiar aveau un loc pe coroana faraonului, alături de cobra.

În unele culturi indigene din America de Nord, condorii californieni sunt importanți în mitologie și în ritualurile de înmormântare.

Vulturii sunt, de asemenea, importanți în India, deoarece ajută la îndepărtarea animalelor sălbatice moarte fără a răspândi boli.

În alte părți ale Asiei, tradițiile religioase și culturale cer ca carcasele animalelor domestice să fie lăsate afară pentru a fi „eliminate” de vulturi.

În unele regiuni, chiar și rămășițele umane sunt lăsate afară pentru vulturi înainte de înmormântare.

Poate că vulturii nu au cea mai curată treabă, dar nu îi veți auzi niciodată plângându-se!

Habitatul și alimentația vulturilor

Curiozități și informații despre vulturi

Vulturi care se hrănesc – Curiozități și informații despre vulturi.

Acasă este acolo unde este mâncarea! Vulturii sunt destul de flexibili în ceea ce privește habitatul lor, atâta timp cât există hrană, deși nu îi veți găsi în Australia, în regiunile polare sau în majoritatea insulelor mici. Sunt destul de adaptabili în diferite medii.

Vulturii sunt necrofagi. De obicei, mănâncă carcase, deși uneori atacă animale sălbatice nou-născute sau rănite.

Se pare că, odată localizată hrana, informația este transmisă rapid celorlalți vulturi din apropiere.

Odată ce un vultur aterizează, mulți alții aterizează și se alătură ospățului.

Deoarece vulturii sunt în general tăcuți, este probabil ca informația să fie transmisă vizual prin indicii comportamentale de la o pasăre la alta până când începe o orgie regulată de mâncat.

Vulturii au tendința de a mânca cât de mult pot, deoarece nu știu niciodată când vor găsi următoarea masă. Pot trece chiar și două săptămâni până când vor găsi încă ceva de mâncare!

La fel ca multe alte păsări, vulturii au o pungă în gât, numită „crop”, care poate stoca hrană pentru a o mânca mai târziu sau poate fi regurgitată pentru a o da puilor.

Diferitele tipuri de vulturi au propriul lor fler pentru a-și procura hrana, iar capacitatea lor de a folosi „unelte” pentru a obține acea hrană este unică printre păsări.

Vulturul egiptean sparge ouăle de struț lăsând să cadă pietre pe ele.

Vulturii-călugări sau vulturii bărboși transportă oase în aer și le aruncă în zonele stâncoase favorizate pentru a le sparge; păsările zboară apoi în jos pentru a mânca măduva nutritivă din interior, folosind limba lor specializată.

În Africa, mai multe tipuri diferite de vulturi se adună la o carcasă pentru a mânca, dar există o ordine ierarhică: vulturii mai mari mănâncă primii, în timp ce cei mai mici își așteaptă rândul.

Vulturii curcani se găsesc în toată America de Nord și de Sud, în câmp deschis, în păduri și în apropierea fermelor. Aceștia au o înălțime de aproximativ 70 de centimetri (27 inch) și o anvergură a aripilor de aproximativ 1,7 metri (5,6 picioare).

Vulturul Curcan

Vulturul Curcan

Acești vulturi au un corp mare, de culoare maro închis, un cap roșu și chel, precum și picioare și picioare roz.

Își vânează hrana după miros, se ospătează în grupuri și preferă doar carnea fragedă. Vulturii curcanilor sunt o parte foarte importantă a echipei de curățenie din America de Nord.

La Grădina Zoologică din San Diego și la San Diego Zoo Safari Park, vulturii mănâncă iepuri, șobolani, splină de vacă, cozi de bou și o dietă carnivoră comercială îmbogățită pe bază de carne.

Despre Vulturi și viața lor familială

Ziua, vulturii își petrec timpul pe cer în căutarea de cadavre. Spre deosebire de alte păsări răpitoare care trebuie să poată manevra rapid pentru a se năpusti asupra prăzii, vulturii trebuie să stea în zbor doar câteva ore la rând, la o înălțime suficientă pentru a avea un câmp vizual bun pentru a repera hrana.

Ei sunt special construiți pentru această sarcină, cu o anvergură uriașă a aripilor și o coadă scurtă. Rareori bat din aripi, preferând să se înalțe grațios pe curenții de aer.

Dacă ating un buzunar de aer cald în cer, numit „vânt termic”, unii vulturi au capacitatea de a zbura ore întregi fără să dea măcar o dată din aripi! Noaptea, ei se așează pentru a se odihni.

Vulturii cu spatele alb se adăpostesc într-un copac împreună cu un grup de alți 10 sau 12 vulturi.

Vulturii cu barbă sau vulturii de lammergeier trăiesc în grupuri de până la 25 de păsări.

Grifonii lui Ruppell sunt creaturi sociale care trăiesc în colonii ce pot avea până la 1.000 de perechi; colonia este zgomotoasă seara, cu strigătele puternice și aspre ale membrilor săi.

Vulturii curcani sunt sociabili doar atunci când se adăpostesc; adăpostul lor poate fi un singur copac mare, folosit an de an.

Vulturii încearcă să atragă un partener zburând pe cer unul în jurul celuilalt. Masculul își arată abilitățile de zbor, aproape atingând vârful aripii femelei în timp ce zboară pe lângă ea pentru a o impresiona.

Vultur hranindu-si puiul

Vultur hranindu-si puiul.

În mod normal, vulturii sunt păsări sociale care vânează în stoluri, dar când vine vorba de întemeierea unei familii, ei se împerechează pe viață.

Vulturii din Lumea Veche își fac un cuib într-o cornișă suspendată, într-o stâncă sau într-un copac, construit cu bețe și poate căptușit cu iarbă.

Vulturii din Lumea Nouă nu se deranjează deloc cu construirea cuiburilor și se limitează la a depune ouăle într-o peșteră sau sub o stâncă, pe pământ, sub tufișuri sau grămezi de pietre, în goluri de copaci sau în bușteni căzuți.

Mama vultur depune un singur ou, de obicei, dacă este unul dintre vulturii mai mari, două ouă dacă este unul dintre vulturii mai mici.

Ambii părinți lucrează în echipă pentru a incuba și hrăni puii. Bineînțeles, puii nu beau lapte; în schimb, părintele regurgitează carne în gura puiului pentru a-l hrăni.

Când puiul este mic, părinții iau bucăți mici de hrană și i le dau puiului, dar pe măsură ce crește, acesta ia singur aceste alimente regurgitate.

Puii rămân în cuib timp de două-trei luni și continuă să depindă de părinți pentru o perioadă de timp după ce își iau zborul, până când învață să găsească și să concureze singuri pentru hrană.

În momentul în care sunt pregătiți să zboare, la vârsta de trei până la șase luni, puii au aproape aceeași mărime ca și părinții lor și sunt complet acoperiți de pene, dar colorația lor este diferită.

Poate ai nevoie și de:

Citește și află:

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

five × 2 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultura generala
Logo
Enable registration in settings - general