Animale care trăiesc doar în Africa – Curiozități despre animale sălbatice

Al doilea continent ca mărime și al doilea cel mai populat din lume, Africa, este într-adevăr unul dintre cele mai diverse locuri de pe planetă din punct de vedere cultural. Dar, bineînțeles, dincolo de prezența umană se află faimoasa faună sălbatică a Africii, care consideră că mediile naturale uimitoare ale continentului sunt acasă. De la rinocer la zebră și nu numai, animalele spectaculoase ale Africii sunt o dovadă a măreției naturii. Acest articol examinează 10 animale celebre care trăiesc doar în Africa.

Elefantul african

O turmă de elefanți africani cu femele și pui

O turmă de elefanți africani cu femele și pui. 10 animale celebre care trăiesc doar în Africa – Curiozitati

Este cel mai mare mamifer terestru de pe Pământ, având o înălțime de până la 6 metri și o greutate uimitoare de 6 tone!

Originar din zone întinse din centrul și sudul Africii, acest elefant maiestuos are două subspecii distincte, elefantul de tufiș și elefantul de pădure. Primul este cel mai mare și are colți curbați identificabili, în comparație cu cei mai drepți ai elefantului de pădure.

Din nefericire, elefantul african rămâne o țintă populară pentru braconierii care doresc să facă bani din colții de fildeș, iar până la opt la sută din populația sa se pierde în fiecare an. Deși nu este încă pe cale de dispariție, în sălbăticie mai există doar aproximativ 415.000 de elefanți africani.

Kudu

Mascul de kudu mare galopând cu o zebră

Mascul de kudu mare galopând cu o zebră de câmpie sau o zebră comună în fundal în Mpumalanga, Africa de Sud.

Kudu este o specie amenințată de antilope. Kudu populează porțiuni din estul și sudul Africii, împărțită în două subspecii.

Kudu Mare și Kudu Mic sunt ambele animale cu dungi frumoase și coarne lungi, Kudu Mare având o înălțime de până la un metru și jumătate, iar Kudu Mic ajungând la maximum un metru și 20 cm.

Totuși, aceste animale pot fi greu de reperat și se refugiază frecvent printre copaci și tufișuri dese pentru a evita prădătorii. Dacă sunt văzute grupuri mari, este probabil ca toate să fie femele care manifestă un comportament foarte protector între ele și puii lor.

Masculii au fost observați ca fiind mai solitari și mai distanți, cu excepția sezonului de împerechere!

Rinocerul alb-negru

Rinocerul alb și negru

Rinocerul alb-negru. Rinocerul african. 10 animale celebre care trăiesc doar în Africa – Curiozitati

Rinocerii albi-negri trăiesc în estul și sudul Africii, dar aceste animale cu adevărat uimitoare continuă să lupte pentru supraviețuirea lor.

Astăzi, ca urmare a anilor de vânătoare ilegală și braconaj, a rămas o populație destul de mică, de numai 27.000 de rinoceri sălbatici, ceea ce face ca aceștia să fie o specie pe cale de dispariție. Vânați pe scară largă pentru coarnele lor, rinocerii au o înălțime de până la 1,5 metri și pot cântări uimitor de 2.000 de kilograme, deși există variații între tipuri de exemplare.

Deși este un animal în mare parte solitar și pașnic, rinocerii pot deveni destul de agresivi și sunt cunoscuți ca fiind capabili să atace și să înjunghie cu ferocitate dacă sunt amenințați.

Struțul

Femelă struț cu pui în deșertul Kalahari

Femelă struț cu pui în deșertul Kalahari.

Struții sunt una dintre cele mai fascinante păsări de pe planetă și dețin recorduri în mai multe categorii.

  • Sunt cele mai mari și mai grele dintre toate speciile de păsări,
  • Sunt cele mai rapide păsări care se mișcă (deși nu zboară)
  • Depun cele mai mari ouă.

Cântărind între 200 și 280 de kilograme, atingând o viteză de alergare de 70 de kilometri pe oră și având ouă care cântăresc până la trei kilograme, struțul este un animal special.

Împărțite în două subspecii, struțul comun și struțul somalez, aceste păsări spectaculoase pot fi găsite în toată regiunea subsahariană și în faimosul Corn al Africii.

Femelele pot avea o înălțime uimitoare de 1,80 m, în timp ce unii masculi au fost înregistrați ca având 1,80 m! Dar nu vă lăsați păcăliți de aceste animale aparent pașnice. Dacă sunt provocați, struții nu numai că vor ataca rapid, dar își folosesc picioarele puternice pentru a lovi și a ataca orice dușman.

Hipopotamul

Hipopopotami luptându-se în apă

Hipopopotami luptându-se în apă. 10 animale celebre care trăiesc doar în Africa – Curiozitati

Hippopotam provine dintr-un cuvânt grecesc antic care înseamnă „calul râului”. Poate fi întâlnit în mare parte din Africa subsahariană, în special în regiunile centrale și sudice.

Aceștia pot fi văzuți în cel puțin 29 din cele 54 de țări africane, dar numărul lor a scăzut, din păcate, din cauza braconajului și a pierderii habitatului natural. În prezent, există în jur de 130.000 de hipopotami sălbatici, care au fost clasificați ca specie vulnerabilă de către ecologiști.

Hipopotamii sunt al treilea cel mai mare mamifer terestru (după elefant și rinocer), masculii cântărind până la 1300 de Kg, iar femelele nu sunt cu mult în urmă, cu 1200 de Kg!

Cu o durată medie de viață de 50 de ani, acești giganți locuiesc în principal în zonele mlăștinoase și în râuri, deși petrec până la șase ore pe uscat, păscând iarbă și alte plante. Într-adevăr, hipopotamii pot mânca un număr uimitor de 80 de kilograme de hrană la o singură masă!

Deși par a fi creaturi blânde, hipopotamii sunt cunoscuți pentru comportamentul lor agresiv, iar dinții și gurile lor mari amenință orice prădător care se apropie.

Zebra

Zebra

Zebre sălbatice în savana africană. 10 animale celebre care trăiesc doar în Africa – Curiozitati

Zebra se numără cu siguranță printre cele mai cunoscute animale din lume, inspirând imaginația generațiilor din întreaga lume.

Membră a familiei cailor, zebrele sunt originare din estul și sudul Africii. Ele au o populație de aproximativ 750.000 de exemplare în sălbăticie. O pradă preferată a leilor, hienelor, gheparzilor și a altor carnivore, dieta umilei zebre se bazează la rândul ei în mare parte pe plante și ierburi sălbatice.

Vânătoarea ilegală și braconajul, în principal pentru pieile lor deosebite, au avut, din păcate, un impact asupra populațiilor de zebre, iar specia Grevy’s Zebra a fost etichetată ca fiind pe cale de dispariție. Cu toate acestea, au fost întreprinse eforturi notabile de conservare și reproducere, asigurându-se că aceste animale uimitoare mai au o zi cu soare.

Hiena pătată

Hiena pătată

Hiena pătată. Mamă hienă pătată și puii ei.

Cunoscută și sub numele de „hiena care râde”.

Habitatul natural al hienelor pătate se întinde în toată Africa subsahariană și în estul și sudul Africii. Această gunoieră, vânătoare și carnivoră agresivă se hrănește cu tot ce poate și este cunoscută pentru faptul că se duce după animale atât de mari, precum gnu, cât și după unele mici, precum șopârlele.

Distingându-se prin sunetul lor strident, blana pătată, botul rotunjit și urechile ascuțite, hienele pătate sunt cu siguranță printre cele mai intrigante animale sălbatice din Africa.

Girafa

Girafa

Girafa. Grup de girafe lângă o gură de apă în Parcul Național Etosha, Namibia. 10 animale celebre care trăiesc doar în Africa – Curiozitati.

Cel mai înalt animal din lume. Girafa, este renumită pentru gâtul său lung și pentru blana sa frumos pătată. Masculii pot avea o înălțime de până la 5,79 metri, în timp ce femelele ajung la peste 4,57 metri. Chiar și bebelușii sunt înalți. Un vițel nou-născut ajunge la cel puțin 1,80 metri înălțime!

Originară de pe o arie largă de răspândire pe continentul african, girafele pot fi găsite în țări aflate la nord de Ciad și până în Africa de Sud. Cu o dietă formată din plante, frunze, fructe și alte materiale erbivore, girafa are, de asemenea, o limbă extinsă care măsoară impresionant 53 de centimetri. Acest organ flexibil o ajută și mai mult să apuce obiectele greu accesibile din copaci sau cele lipite de alte plante.

Zibeta Africană

Zibeta Africană

Zibeta Africană

Zibetele africane se găsesc în toată regiunea subsahariană și cântăresc doar între 1,3 Kg și 4.5Kg. Într-adevăr, unele ouă de struț sunt mai mari decât o civeta adultă!

Cu o durată de viață de aproximativ 12 ani în sălbăticie, civetele sunt căutate de vânători pentru blănurile și secrețiile lor, folosite la fabricarea anumitor parfumuri. Deși pot părea mici și drăgălașe, Zibetele africane sunt, de fapt, omnivore vorace, a căror dietă include orice, de la plante la insecte și chiar păsări.

Zibetele africane își petrec o mare parte din timpul zilei dormind și odihnindu-se. Se hrănesc în mare parte noaptea și se pot camufla cu ușurință cu ajutorul petelor negre și a fețelor întunecate.

Hartebeest (Antilopa vacă)

O pereche de hartebeast roșu în Parcul Național Etosha, Namibia

O pereche de hartebeast roșu în Parcul Național Etosha, Namibia. 10 animale celebre care trăiesc doar în Africa.

Hartebeastul este un membru al familiei de antilope, cunoscut pentru dimensiunile sale mari, fața alungită și coarnele fanteziste. Cântărind până la 440 de kilograme și având o înălțime de puțin peste un metru și jumătate, au fost identificate până la opt subspecii diferite de Hartebeest, care pot fi găsite în toată Africa Centrală, de Vest și de Sud.

Un animal neagresiv, hartebeastul poate trăi în sălbăticie până la 15 ani și este văzut în general în turme mari, uneori cu până la 300 de membri! Un element de bază al pajiștilor din savană, hartebeastul a fost observat, de asemenea, în versanții munților de mare altitudine, până la 3657 de metri.

Continentul african este unul dintre cele mai diverse terenuri de joacă naturale din lume și găzduiește o varietate de animale sălbatice uimitoare și extraordinare. De la marea savană până la Cornul Africii, natura sălbatică din Africa este cu adevărat o minune de admirat. Fie că este vorba de maiestuosul elefant sau de civetul în miniatură, fiecare dintre aceste animale arată de ce fauna africană este printre cele mai exotice de pe planetă.

Vezi Sursa

Citește și:

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

16 + 19 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură Generală
Logo