LEOPARDUL PĂTAT/ÎNNORAT

« Inapoi la Dicționar

Despre LEOPARDUL PĂTAT/ÎNNORAT

Curiozitati și lucruri interesante despre LEOPARDUL PĂTAT/ÎNNORAT

CLASA: Mammalia (mamifere) – ORDINE: Carnivora FAMILIA: Felidae – SUBFAMILIA: Pantherinae – GENUS: Neofelis – SPECIE: nebulosa (leopardul înnorat) – SPECIE: diardi (leopardul înnorat din Sunda)

Scurte informatii despre LEOPARDUL PĂTAT/ÎNNORAT

DURATA DE VIAȚĂ
Aproximativ 13 ani

TINEREȚE
Gestație: 86 până la 95 de zile, în funcție de specie

Numărul de pui: De obicei 2 sau 3

Greutate la naștere: 6 uncii (170 grame)

Maturitate: între 20 și 30 de luni

DIMENSIUNE
Lungime: între 68 și 106 centimetri (26 și 41 de inci)

Înălțime la umeri: Între 25 și 40 de centimetri (10 și 16 inci)

Coadă: între 61 și 85 de centimetri (24 și 33 de inci) lungime

Greutate: Femelele cântăresc între 10 și 14 kilograme; masculii cântăresc între 20 și 25 de kilograme.

Curiozități despre LEOPARDUL PĂTAT/ÎNNORAT

Dinții canini ai leopardului înnorat sunt cei mai lungi, în raport cu mărimea corpului, dintre toate felinele.

Leoparzii pătați sunt buni înotători și este posibil să fi populat în acest fel insulele mici din Vietnam și Borneo.

În Malaezia, leopardul înnorat este cunoscut sub numele de tigrul arboricol.

În China, leopardul înnorat este numit leopardul de mentă, deoarece petele sale arată ca frunzele de mentă.

Masculii leoparzilor înnorați pot fi de peste două ori mai mari decât femelele. Aceasta este cea mai mare diferență de mărime între sexe din familia felinelor.

Lucruri interesante despre Leopardul pătat/înnorat

Curiozitati și informații despre LEOPARDUL PĂTAT-ÎNNORAT (2)

Curiozitati și informații despre LEOPARDUL PĂTAT-ÎNNORAT. Un leopard înnorat (Neofelis nebulosa) la grădina zoologică din San Antonio

Clasificare neclară. Puțini oameni au văzut un leopard înnorat, fie în habitatul său din pădurile tropicale din Asia de Sud-Est, fie într-o grădină zoologică.

Înregistrat oficial ca specie în 1821, leopardul înnorat rămâne la fel de misterios și astăzi ca acum aproape 200 de ani. Cea mai mare parte din ceea ce știm despre aceste feline provine din îngrijirea lor în grădinile zoologice.

Numit după petele sale asemănătoare norilor, studii genetice recente au arătat că leoparzii pătați sunt un gen separat de feline și nu doar un tip de leopard.

„Înnorații” sunt cel mai strâns înrudiți cu leoparzii de zăpadă și sunt acum în aceeași subfamilie taxonomică (clasificare), Pantherinae, ca și tigrii, leii, jaguarii și leoparzii comuni.

Feline interesante.

Au o constituție corpolentă și sunt mai mari decât felinele mici și mai mici decât felinele  mari! Leoparzii noroioși masculi sunt, în general, de două ori mai mari decât femelele.

Leoparzii pătați pot toarce ca și pisicile mici, dar au, de asemenea, un răcnet jos, gemete, un șuierat moale, un mârâit, un șuierat și miaună ca parte a chemărilor lor.

Pupilele ochilor leoparzilor înorați sunt diferite de pupilele oricărei alte feline: niciodată nu se rotunjesc complet, așa cum o fac pupilele felinelor mari, dar nici nu se micșorează până la fante verticale, așa cum o fac pupilele felinelor mici.

În schimb, ele rămân într-o formă alungită. Și apoi mai este acea coadă uimitoare – cea mai lungă, în raport cu mărimea corpului, dintre cozile oricărei feline, care îi conferă leopardului înnorat un echilibru deosebit atunci când se plimbă pe ramurile copacilor.

Viața unei feline.

Leoparzii pătați sunt de obicei locuitori ai pădurilor tropicale, dar pot fi găsiți și în pădurile mai uscate din Asia de sud-est.

În zonele în care leoparzii pătați își împart habitatul cu tigrii și leoparzii comuni, leoparzii înnorați par să aibă obiceiuri mai nocturne și arboricole pentru a evita concurența pentru hrană.

Coada lungă și groasă asigură echilibrul în copaci, unde felinele caută adăpost și locuri de odihnă.

Pe insule sau în alte zone în care nu există feline mai mari, leoparzii pătați sunt mai activi în timpul zilei și petrec mai mult timp la sol.

Habitatul și regimul alimentar al Leopardului înnorat/pătat

În Malaezia, leopardul înnorat este cunoscut sub numele de tigru din copac

În Malaezia, leopardul înnorat este cunoscut sub numele de tigru din copac.

Aria de habitat. Leoparzii noroioși trăiesc în Asia de sud-est, locuind în principal în pădurile tropicale, dar se deplasează și în pășuni, mlaștini și zone umede.

Ce dinți mari ai!

Leopardul înnorat este cu adevărat un „gură mare”. Își poate deschide maxilarele mai larg decât orice altă felină, iar dezvoltarea dinților săi seamănă cel mai mult cu cea a felinei dispărută „Dinte de sabie”.

Dinții canini de 5 centimetri (2 inch) ai unui leopard înnorat sunt de aceeași mărime cu cei ai unui tigru, chiar dacă tigrul este de 10 ori mai mare ca dimensiune corporală!

Un avantaj față de concurență.

Leopardul cu norișori are un avantaj atunci când vine vorba de vânătoare. Gleznele sale se pot roti în spate, astfel încât felina poate coborî dintr-un copac cu capul înainte. Se poate cățăra cu capul în jos și chiar atârna de picioarele din spate, lăsând labele frontale puternice libere pentru a smulge prada.

Aceste mâțe pot, de asemenea, să își prindă prada în ambuscadă din vârful copacilor, aterizând pe spatele țintei și dând o singură mușcătură mortală. În ciuda dimensiunii lor mici, prin această metodă, numită „Cloudeds”, poate doborî animale cu copite mari.

Cu toate acestea, se crede că, în general, vânează la sol și se crede că mănâncă o varietate de păsări, veverițe, maimuțe și porci sălbatici.

Leoparzii înnorați de la grădinile zoologice au o dietă carnivoră pe bază de carne îmbogățită și oase mari de vită cu articulații. Uneori mănâncă bucăți de papaya congelate în blocuri de gheață!

Viața de familie a Leopardului pătat

Curiozitati și lucruri interesante despre LEOPARDUL PĂTAT-ÎNNORAT

Curiozitati și lucruri interesante despre LEOPARDUL PĂTAT-ÎNNORAT

Prins într-o poveste de dragoste proastă. Se crede că leoparzii înnorați duc o viață solitară, cu excepția cazului în care o mamă are grijă de pui. Comportamentul de împerechere a fost documentat doar în centre de îngrijire.

Deoarece masculii adulți de leopard înnorat sunt, în general, de două ori mai mari decât femelele, riscul de rănire a femelei în timpul unei întâlniri de împerechere în centrele de îngrijire administrate este întotdeauna o preocupare. Asta deoarece masculii își ucid adesea potențialele partenere în timpul curtării.

S-a constatat că perechile potențiale care sunt prezentate una alteia la o vârstă fragedă au un succes mai bun în împerechere.

La fel ca orice pisoi nou-născut, puii de leopard înnorat sunt mici și neajutorați la naștere. Ochii lor sunt închiși, nu au dinți și nu sunt capabili să meargă. Dar la aproximativ două săptămâni de viață, ochii li se deschid, iar o săptămână mai târziu încep să le iasă dinții și încep să meargă pe picioare șubrede.

Puii încep să primească hrană solidă între 7 și 10 săptămâni, dar continuă să fie alăptați până la 11-14 săptămâni. Până la vârsta de șase luni, sunt complet înțărcați și au toată coloratura de adult. Acesta este momentul în care mama își învață cel mai probabil puii să vâneze. La vârsta de 20-30 de luni, sunt pregătiți să pornească pe cont propriu.

Conservarea speciei

Felina ascunsă.

Leopardul înnorat este foarte ascuns și a fost dificil pentru oamenii de știință să îl studieze în habitatul său natural, în ciuda faptului că este o pisică de dimensiuni apreciabile.

Niciodată comună, numărul populației sale este în scădere în afara ariilor protejate. Habitatul său din pădurile tropicale este adesea împărțit în mici petice de pădure neconectate între ele. Asta din cauza exploatării forestiere industriale și a dezvoltării zonelor agricole, inclusiv a vastelor plantații de ulei de palmier din Malaezia și Indonezia.

La fel ca în cazul tuturor locuitorilor din pădurile tropicale, principala amenințare la adresa supraviețuirii leoparzilor înnorați este pierderea continuă a habitatului din cauza numărului tot mai mare de ferme. Deși este protejată prin lege, această felină este încă vânată ilegal pentru frumoasa sa blană, iar unele culturi cred că oasele și dinții leopardului înnorat au puteri vindecătoare, deși acest lucru a fost infirmat.

O nouă specie de feline.

Leoparzii înnorați care trăiesc pe insulele indoneziene Borneo și Sumatra au fost reclasificați ca o specie separată de leopard înnorat în 2006: leopardul înnorat de Sunda sau leopardul înnorat al lui Diardi, Neofelis diardi.

Această „nouă” specie este un pic mai închisă la culoare și are caninii superiori mai lungi decât leoparzii înnorați care trăiesc pe continentul asiatic, Neofelis nebulosa. Mai avem încă multe de învățat despre aceste feline fascinante!

« Inapoi la Dicționar

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

twenty + 14 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură Generală
Logo
Enable registration in settings - general