URSUL BRUN

« Inapoi la Dicționar

Despre ursul brun

Curiozitati și lucruri interesante despre URSUL BRUN

CLASA: Mammalia (mamifere) – ORDINE: Carnivora – FAMILIA: Ursidae – GENUL: Ursus – Specia: arctos

Scurte informatii despre URSUL BRUN

DURATA DE VIAȚĂ
Până la 40 de ani în îngrijire de specialitate, aproximativ 25 de ani în sălbăticie

TINERI
Gestație: Între 6 și 8 luni, inclusiv o perioadă de implantare întârziată care poate dura până la 6 luni

Număr de pui: de la 1 la 4, de obicei 2

Greutate la naștere: între 454 și 709 grame (16 și 25 de uncii)

Maturitate: între 3 și 5 ani

DIMENSIUNE
Lungime: între 1,8 și 3 metri (6 și 9,8 picioare); masculii sunt mai mari decât femelele

Înălțime: între 0,9 și 1,2 metri (3 și 4 picioare) la umăr

Greutate: Femelele cântăresc între 97 și 300 de kilograme (215 și 660 de Livre); masculii cântăresc între 150 și 680 de kilograme (330 și 1.500 de Livre).

Curiozități despre URSUL BRUN

Puii de urs nou-născuți produc un zumzet puternic și continuu în timp ce alăptează, despre care se crede că ajută la stimularea producției de lapte de către mama lor. Acest zgomot este atât de puternic, încât poate fi auzit din afara bârlogului.

Urșii bruni depozitează carnația acoperind-o cu iarbă și mușchi. Mușchiul conține substanțe chimice care ucid ciupercile și bacteriile și acționează ca un conservant pentru carne.

În ciuda reputației sale „mari”, ursul grizzly este unul dintre cele mai mici din subspeciile de urși bruni.

Pe steagul Californiei au fost reprezentate diverse imagini de urși până în 1953, când un artist a fost însărcinat să creeze steagul oficial al statului, cu un urs grizzly.

Ultima subspecie de urs grizzly din California, cea reprezentată pe steagul statului, a fost ucisă în comitatul San Diego – în Campo – în 1922.

Lucruri interesante despre ursul brun

Curiozități și informații despre ursul brun

Curiozități și informații despre ursul brun

Nuanțe de maro. Urșii bruni sunt bruni, nu? Ei bine, poate. Ei vin în toate mărimile și nuanțele, de la o culoare crem deschis până la aproape negru. Se credea cândva că există 86 de tipuri diferite de grizzly și urși bruni numai în America de Nord.

Astăzi, oamenii de știință sunt de acord că există o singură specie de urs brun cu o mulțime de variații (sau subspecii).

Urșii care se găsesc în părțile de coastă ale Alaskăi se numesc urși bruni Kodiak sau din Alaska și tind să fie cei mai mari. Acest lucru se datorează faptului că mănâncă somon bogat în grăsimi în fiecare vară.

Ursul brun peninsular din Alaska are o arie de răspândire mult mai mică: doar vârful vestic al peninsulei Alaskăi. Urșii bruni din interiorul Americii de Nord sunt cunoscuți sub numele de urși grizzly, deoarece blana lor brună are vârful acoperit cu alb sau cafeniu; cuvântul „grizzly” înseamnă „presărat sau brăzdat cu gri”.

Există mai multe subspecii de urși bruni care se găsesc în Europa, Asia și Orientul Mijlociu, dar aceștia sunt mai mici decât rudele lor din America de Nord, iar numărul lor este în prezent atât de scăzut încât populațiile lor sunt în pericol critic.

Orientați-vă.

Toți urșii au membre scurte și groase, un corp mare, puternic construit și un cap mare. Priviți cu atenție și veți observa că majoritatea urșilor merg cu piciorul de porumbel, cu picioarele întoarse spre interior. Acest lucru îi face să pară puțin stângaci atunci când merg, dar nu vă lăsați păcăliți – urșii se pot mișca mult mai repede decât își dau seama majoritatea oamenilor.

Urșii bruni adulți nu se simt la fel de confortabil în copaci ca rudele lor panda, negru, solitar și leneș, deși puii de urs brun sunt încurajați să se cațere pentru siguranță.

Urșii bruni au o cocoașă mare de mușchi în partea de sus a umerilor, iar urșii grizzly au cea mai caracteristică cocoașă dintre toate. Ghearele lor mari din față fac din toți urșii bruni niște săpători puternici.

Aceștia pot construi un pat puțin adânc pe sol, făcut din frunze. Când vremea se răcește, ei caută vizuini mari și confortabile pentru locuința lor de iarnă.

O vizuină poate fi o peșteră în stâncă, o scobitură de copac, o grămadă de tufișuri sau o vizuină făcută prin săparea pe un versant sau sub rădăcinile unui copac.

Informații despre somnul urșilor

Urșii bruni pot petrece între patru și șase luni pe an ghemuiți adânc în somn, într-o vizuină. Asta înseamnă între o treime și o jumătate din viața lor!

Acest somn este numit în mod obișnuit hibernare, dar, spre deosebire de hibernarea adevărată, temperatura corpului urșilor nu scade drastic.

Cu toate acestea, ritmul cardiac al urșilor încetinește de la 70 de bătăi pe minut la doar 10 bătăi pe minut, metabolismul lor încetinește și nu urinează și nu elimină reziduuri toată iarna!

Acest „somn de iarnă” le permite urșilor să rămână în viață pentru o perioadă lungă de timp, atunci când hrana pe care o au la dispoziție este puțină sau deloc.

Urșii din climatele mai calde petrec mai puțin timp ghemuiți în vizuini decât cei din zonele cu o iarnă mai lungă. De fapt, urșii bruni în captivitate rămân activi pe tot parcursul anului!

Urșii sunt singurele mamifere care nu fac pipi sau caca pe toată durata somnului de iarnă! De fapt, prin studierea modului în care urșii reciclează urina, medicii au putut ajuta pacienții umani cu insuficiență renală.

Habitatul și regimul alimentar al Ursului Brun

Habitatul și regimul alimentar al Ursului Brun

Habitatul și regimul alimentar al Ursului Brun. Curiozitati și informații despre URSUL BRUN.

Urșii bruni sunt mai versatili în alegerea habitatelor decât orice alt urs. Ei pot fi găsiți în păduri, zone montane, tundră și chiar în zone semideșertice.

Aria lor de răspândire actuală include Europa, părți din Asia, Japonia și vestul Canadei, precum și statele Alaska, Idaho, Montana, Washington și Wyoming, de la nivelul mării până la 5.500 de metri (18.000 de picioare).

Aceasta este cea mai mare arie de răspândire a oricărui urs, însă urșii bruni cutreierau cândva o porțiune mult mai mare din SUA, precum și nordul Mexicului și nordul Africii. În prezent, cele mai mari populații de urși bruni se află în Rusia, Alaska și Canada.

Urșii bruni sunt adevărați omnivori

Urșii bruni mănâncă tot ce găsesc mai hrănitor. Cea mai mare parte a dietei lor constă în materie vegetală, dar cu siguranță mănâncă carne dacă o găsesc.

Urșii sapă după rădăcini, tuberculi și insecte, scormonesc după cadavre și chiar vânează ocazional prada, cum ar fi rozătoare, pui de căprioară și elan.

Cu toate acestea, mâncarea care ne vine în minte prima dată când ne gândim la urși este somonul. Urșii din Alaska și Rusia se adună în fiecare vară pe râurile folosite de somonii care înoată în amonte (pentru a se reproduce) pentru a prinde mese gustoase.

Urșii bruni duc o viață solitară după ce își părăsesc mama, dar cursa anuală a somonului aduce laolaltă mulți urși care locuiesc pe coastă. O structură socială lejeră determină ce urși obțin cele mai bune locuri de pescuit.

Masculii adulți de talie mare (dominanți) sunt primii care aleg, apoi scroafele cu pui. Urmează scroafele solitare și cei tineri, iar puii orfani trebuie să scotocească pentru orice resturi pe care le pot găsi.

La începutul migrației somonilor, urșii sunt foarte înfometați și mănâncă tot peștele pe care îl prind, cu excepția intestinelor. Odată ce urșii nu mai sunt atât de înfometați, mănâncă doar icrele, creierul și pielea somonului, părțile cele mai nutritive și grase.

Atunci când urșii mănâncă fructe, excrementele lor împrăștie semințe, ceea ce ajută la menținerea creșterii habitatelor. Iar atunci când sapă după hrană, cum ar fi tuberculi, bulbi de plante și rozătoare, ei răscolesc solul, ceea ce eliberează azot în sol și menține habitatul sănătos.

Primăvara, urșii bruni pot chiar să mănânce puii de bizon, elan și alte animale sălbatice, ceea ce ajută la menținerea sub control a acestor populații.

Urșii bruni nu numai că îmbogățesc viețile celor suficient de norocoși să îi vadă, dar ajută și la menținerea echilibrului ecosistemului.

Viața de familie a Ursului brun

Viața de familie a Urșilor bruni

Viața de familie a Urșilor bruni

Pe măsură ce se apropie sezonul de împerechere al urșilor bruni (mai-iulie), masculii devin mai agresivi unul față de celălalt.

Pentru a-și arăta dominanța, ei stau în picioare, mârâind și răcnind unul la celălalt. Luptele sunt frecvente, iar unul sau ambii masculi pot fi răniți de dinții canini ascuțiți.

Pentru a arăta supunere, un urs poate ține capul plecat și se poate da înapoi. Scroafele cu pui încearcă să se ferească de aceste lupte.

Mamele de urs brun realizează o performanță uimitoare

În timp ce dorm pe timpul iernii, femelele gestante: NASC!

După împerechere, ovulele scroafelor nu se implantează imediat în uter și continuă să crească. În schimb, ele rămân într-o stare de creștere suspendată pentru o perioadă de timp, iar puii nu se nasc până în ianuarie sau februarie, în timpul celei mai friguroase părți a iernii.

Implantarea întârziată prelungește sarcina, dar ajută și la asigurarea faptului că mama are suficientă grăsime stocată pentru ea și pentru puii în dezvoltare.

De obicei, există doi pui într-un cuib, iar aceștia se nasc aproape fără păr, fără dinți și cu ochii închiși. Aceștia găsesc sfârcurile mamei lor îndreptându-se spre căldură.

Deși femela doarme toată iarna, puii își petrec timpul alăptându-se, luptându-se și încălzindu-se în blana ei. Puii își deschid ochii la vârsta de șase săptămâni, iar când vine primăvara, le cresc dinții și blana groasă și sunt capabili să o urmeze pe mamă în afara bârlogului.

În funcție de subspecia de urs, puii rămân cu mama lor între doi și șase ani. Mama nu mai are alți pui până când puii ei actuali nu sunt pe cont propriu.

Conservarea speciei

Urșii bruni au o reputație de temut și pot fi mai agresivi decât majoritatea celorlalți urși.

Cu toate acestea, fiecare urs este diferit și, de obicei, nu va ataca oamenii decât dacă se simte amenințat. Odinioară, ursul brun era răspândit în întreaga emisferă nordică.

Din cauza fricii oamenilor, a vânătorii intense pentru carne și sport și a utilizărilor medicinale, aria de răspândire a ursului s-a restrâns considerabil. Unele culturi cred că organele unui urs pot vindeca anumite boli; de exemplu, vezica biliară a ursului este încă foarte apreciată pe piețele asiatice și poate ajunge la un preț ridicat.

Nu există dovezi științifice care să confirme acest lucru.

În timp ce oamenii au un impact asupra mediului într-o varietate de moduri, în cele din urmă, un singur factor reprezintă, de departe, cea mai mare amenințare la adresa persistenței tuturor populațiilor de urși: pierderea habitatului.

Habitatul adecvat se pierde sau se fragmentează într-un ritm alarmant. Schimbările climatice, extracția resurselor și creșterea populației umane au contribuit la pierderea habitatului.

Dar, deși aceste provocări pot părea descurajatoare, dacă ne putem schimba obiceiurile, dacă ne reducem emanațiile de carbon și dacă facem schimbări conștiente în modul în care cumpărăm și folosim produsele, putem inversa aceste tendințe și putem salva urșii din lume.

Vânatul urșilor

Din punct de vedere istoric, vânătoarea a fost cea mai mare amenințare pentru toți urșii.

Vânătoarea nereglementată a avut un impact dramatic asupra numărului de populații de urși din întreaga lume, în special în prima jumătate a secolului XX, când lipsa reglementărilor a fost dublată de un acces sporit la urși (prin intermediul vehiculelor motorizate) și de arme mai eficiente.

„Capturarea” nereglementată a urșilor continuă în unele părți ale lumii, iar organele de urs și comerțul ca animale de companie au continuat să afecteze o serie de urși asiatici (cu excepția panda gigant).

Așa cum impactul vânătorii asupra majorității populațiilor de urși a fost redus la minimum prin eforturile oamenilor, tot așa poate fi redus și impactul pierderii habitatului și al schimbărilor climatice.

Cu toții putem face o diferență, iar primul pas este să ne interesăm de urși și de conservarea urșilor.

Urșii bruni nu sunt pe cale de dispariție, dar, pe măsură ce oamenii continuă să exercite presiuni asupra habitatului ursului, suntem nevoiți să găsim modalități de a împărți spațiul cu acest mamifer magnific.

« Inapoi la Dicționar

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

5 × two =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură Generală
Logo
Enable registration in settings - general